Workshop: Laat je raken!

Als je geraakt wordt in het leven...

Het valt mij op dat er veel polarisatie is tegenwoordig. Of je bent vóór of je bent tegen...

En mensen die het niet eens zijn met jouw mening, negeren je (bevriezen), blokken je (vluchten) of gaan de strijd met je aan (vechten). Aan de ene kant voel je dan meer verwijdering met mensen die er anders over denken en aan de andere kant voel je meer verbinding met mensen die hetzelfde denken (soms volslagen vreemden).

Dat vind ik interessant. Want wat gebeurt er nu echt?
Wat raakt me als iemand het totaal niet met mij eens is en vecht, vlucht of bevriest? Zijn het overlevingsstrategieën die bovenkomen als je geraakt wordt? Waartegen moeten we beschermd worden? Waarom voelen we ons onveilig?

Alsof er maar één mag zijn, of vóór of tegen!
Ik geloof erin dat beide tegenpolen elkaar in balans kunnen brengen, mits ze er beiden mogen zijn. Het is en-en i.p.v. of-of. Ying-yang, zwart-wit, donker-licht, voor-tegen, enz.

Waarom voel ik dan die verwijdering bij mensen die tegen mijn mening zijn?

 

Het raakt me. Ik voel afwijzing en afkeuring. Dat doet pijn! En daar wil ik weg van. Het voelt onveilig.

En juist als iets je raakt, ontstaat er iets van binnen. Voel! Luister ernaar. Het wil je iets vertellen. Ga er niet weg van omdat het je pijn doet. Maar ga er met al je aandacht naartoe. Laat het er zijn. Die polarisatie in de samenleving zit namelijk ook van binnen. Als alleen het licht er mag zijn, gaat het donker aandacht vragen. Kijk ze allebei aan.

Als het er van binnen mag zijn en je echt gevoeld hebt wat er aandacht nodig had, kun je je blik weer meer naar buiten richten.

Je hoeft het niet met alles eens te zijn, maar toon interesse in iemand die anders denkt dan jij. Wat zit er onder? Welke overtuigingen en waarden zijn belangrijk voor de ander? Zie en hoor de ander, zonder je bedreigd te voelen. Toon compassie, begrip en liefde voor de ander, zonder te overtuigen en je voelt weer de verbinding.

Het is een uitnodiging aan mezelf en aan een ieder om je te laten raken!

- Laat je raken
- Voel (geef je emoties de ruimte)
- Wat wil dit mij vertellen?
- Wat vraagt aandacht van mij?
- Wat kan ik (nog) niet accepteren in mij?
- Wat zegt het over mij?
- Wat zijn mijn belangrijkste waarden en overtuigingen? En waarom?

Nu je dit over jezelf geleerd hebt, kun je je blik naar buiten werpen.
- Verdiep je eens in de mening van iemand die belangrijk voor je is en toch totaal anders denkt.
- Welke waarden en overtuigingen heeft de ander? Luister echt en vraag eens door, ipv in de verdediging te schieten of de ander te overtuigen van jouw mening.
- Zoek eens naar overeenkomsten hierin ipv naar de verschillen
- Toon begrip, compassie en liefde voor de ander
- Voel de verbinding!

Je hebt jezelf en de ander echt gezien!

In welke wereld wil jij leven? Een wereld vol haat, angst, ruzie, boosheid, verwijten, oordelen, enz. Of in een wereld vol liefde, compassie, saamhorigheid, authenticiteit en verbinding?
Het IS er allebei! En je kiest zelf wat je om je heen wilt creëren. Let wel: je kunt de emotie niet wegdrukken... laat het er eerst zijn (angst, verdriet, boosheid, schuld, schaamte, enz).

En als het nu nog even niet lukt, wees mild naar jezelf en geef jezelf de tijd. Compassie voor een ander begint bij compassie voor jezelf.

Binnenkort geef ik een workshop: Laat je raken!

Heb je een interesse? Stuur mij een mailtje voor meer informatie. Info@mentalbriescoaching.nl